Tel:   +4031.9661

 

O metodă în 4 faze

Sub supravegere medicală, metoda Eurodiet asigură o "reprogramare" nutrițională. Cele 4 faze personalizate furnizează un aport optim de proteine, o dietă cu puțini carbohidrați și, pentru a fi mai preciși:

  • dietă cetogenică cu foarte puțini carbohidrați (VLCK) în timpul fazelor 1&2
  • dietă hipocalorică cu sarcină glicemică mică în timpul fazelor 3&4.

Fazele sunt ușor de urmat. Medicul dumneavoastră vă va spune cum să vă compuneți mesele pentru a avea o dietă eficientă și ușor de urmat.

 

FAZELE 1&2 CU FOARTE PUȚINI CARBOHIDRAȚI

 

Fazele 1&2 ale metodei Eurodiet sunt concepute pentru a induce o cetoză fiziologică moderată sub supraveghere medicală, în funcție de indicații și contraindicații specifice.

Inspirată de observațiile științifice asupra postului, cetoza indusă de dieta noastră nu trebuie confundată cu cetoacidoza diabetică. Este o stare metabolică indusă de un aport scăzut de carbohidrați (CHO). Pentru a compensa nivelul scăzut de CHO în sânge, corpul utilizează acizii grași din țesutul adipos pentru a produce corpi cetonici care vor fi folosiți drept "combustibil" în loc de glucoză.

Am ales dieta cetogenică în fazele de început ale programului nostru de pierdere în greutate și menținere pe termen lung deoarece dietele cetogenice au fost demonstrate ca fiind atât eficiente, cât și sigure ca parte a unui program structurat sub supraveghere medicală.

Este general recunoscut că dietele cetogenice permit o pierdere rapidă și consecventă în greutate, în special pe seama grăsimii (țesutului adipos) în timp ce masa musculară este conservată de un aport adecvat de proteine de înaltă calitate. În plus, câteva studii au demonstrat că o pierdere în greutate inițială mai mare a încurajat menținerea pe termen lung a greutății (1).

Siguranța și eficiența dietelor cetogenice a fost extensiv demonstrată de către numeroase studii asupra obezității și complicațiilor metabolice ale acesteia, în special a diabetului zaharat tip 2.

 

FAZELE 3&4 CU PUȚINI CARBOHIDRAȚI

 

Aceste faze sunt diete cu puțini carbohidrați, cu o sarcină și un indice glicemic scăzut. Acestea fie pot urma managementului cetogenic, fie pot fi folosite de la început, în funcție de indicații (greutate în exces sau obezitate).

Dietele cu puțini carbohidrați au fost demonstrate de mult timp ca fiind eficiente pentru pierderea în greutate (1, 2) și/sau managementul sindromului metabolic și al diabetului zaharat tip 2. Eficiența pe termen lung a fost evalutată de către studii controlate de până la 2 ani de urmărire și de către chestionare colectate de-a lungul a până la 20 de ani (3,4).

Dupa o dietă VLCK, reintroducerea treptată a carbohidraților este esențială pentru a preveni reîngrășarea. Metoda Eurodiet recomandă o reintroducere treptată, progresivă a carbohidraților, în special din legume, fructe și cereale. Zaharurile adăugate și alimentele ce conțin zahăr rafinat (adică cu o sarcină glicemică mare) trebuie restricționate.

Fazele 3&4 sunt diete cu puțini carbohidrați și cu sarcină glicemică mică. În funcție de profilul dumneavoastră, ele pot fi folosite atât ca și continuare a fazelor 1&2, cât și ca fază inițială în programul dumneavoastră.

 

 

 1 Astrup A, Rössner S. Lessons from obesity management programmes: greater initial weight loss improves long-term maintenance. Obesity Reviews 2000 1 (1), 17–19

 2 Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. The New England Journal of Medicine 2008 July 359 (3): 229–41.

 3 Accurso A, Bernstein RK, Dahlqvist A, et al. Dietary carbohydrate restriction in type 2 diabetes mellitus and metabolic syndrome: time for a critical appraisal. Nutr Metab. 2008 Apr 8;5:9.

 4 Nielsen JV, Joensson E. Low-carbohydrate diet in type 2 diabetes. Stable improvement of bodyweight and glycemic control during 22 months follow-up. Nutrition & Metabolism2006 3: 22.

Începeți Eurodiet